09. septembar 2018.

 
 
Bryan Ferry
Štark Arena
07. septembar 2018.

 
  Kao poštovaoca rada i dela Bryana Ferryja iznenadila me je činjenica da je ovo već četvrti put da dotični gospodin nastupa pred beogradskom i srpskom publikom.

Prvi nastup je bio legendarni koncert grupe Roxy Music 2006. godine u Sava centru. Već sledeće predivan solo nastup takođe u Sava centru a treći koncert bio je 2011. u Kombank Areni. No, godine prolaze a Ferry i dalje snima albume nesmanjenim tempom a i nastupe nije proredio.



Čovek koji je sve oduševio druženjem u kafani "Crveni petao" ni ovaj put nije propustio da pokaže kakav je džentlmen i šmeker pa se uputio do Narodnog muzeja. Da li bi ti nekom drugom palo na pamet? Zaista sumnjam.

Četvrti susret sa Ferryjem održao se 7. septembra u Štark Areni (20h). Činjenicu da je vrhunski profesionalac pokazao je time što je koncert započeo u 20:10. To je naravno našu nedisciplinovanu publiku totalno pomelo pa je početak koncerta proveden u komešanju u parteru. Dekoncentracija publike nije omela Ferryja da krenem punom snagom sa "The Main Thing" i nastavi sa "Slave to Love" i "Don't Stop the Dance".



Da li zbog pometnje u publici ili subjektivnog osećaja učinilo mi se da su verzije ovih pesama nešto kraće nego u originalu. A onda je nastupio splet pesama Roxy Music gde se i publika konsolidovala a Ferry i njegov bend pokazali pravo umeće. Zvuk je bio čist a muziciranje poprilično muskulaturno... jako nabijeno energijom što se pogotovo videlo u sviranju ritam sekcije i briljantnom nastupu legendarnog engleskog gitariste Chrisa Speddinga. Oh, kakvo uživanje!!
Šta reći za devojke iz grupe? Dve odlične tamnopute vokalistkinje, magična devojka na saksofonu i sintisajzerima i eterična lepotica na violi. Puno srce lepote muziciranja.



Od "Ladytron" preko "Out of the Blue", magične "Oh Yeah" do "Casanova" publika je bila opčinjena spojem muzike i odličnog scenskog nastupa. Nako toga nastaje mala zbunjenost publike koja je (o čuda) bila pomalo zbunjena izvođenjem "Windswept", "Bette Noire" i "Zamba". Stvari se popravljaju sa "Tokyo Joe" i "My Only Love" a onda počinje najbolji deo nastupa. Posle dirljivog akustičnog izvođenja Bob Dylanove "Don't Think Twice (It's Allright)" (Spedding na akustičnog gitari a Ferry svira usnu harmoniku!!!) publiku oduševljavaju fenomenalno izvedena "In Every Dreamhome a Heartache", poletna "If There is Something" i "Re-Make/Re-Model".



Ovacije stižu sa "More than This", opštim favoritom "Avalon" (odlični vokal jedne od pratećih pevačica!!!) i "Love is the Drug". Publika dolazi do same bine i nastaje opšte veselje na.... What's her name? "Virginia Plain"!!!!.

Ferry pametno zaključuje da bi čekanje na bis malo ohladilo publiku a i godine su tu. Stoga odmah isporučuje rock'n'roll numeru "Let's Stick Together" a lomi srca svim devojkama sa predivnom verzijom pesme "Jealous Guy".



Nasmejan i šarmantan, tokom koncerta često je verbalno komunicirao sa publikom. Posle 105 uzbudljivih minuta Brian Ferry okončao je svoj nastup. Muzičari su pozdravili publiku dubokim naklonom a mi smo ostali željni još nekih pesama, naših favorita. Eh, Bryana Ferryja nikad dosta!!!


tekst - slobodan vlaketić
foto - ivan vlašić

 
 

koncerti



Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.




Čuka Fest
KC Čukarica, Beograd
30.11. - 03.12.2017.




Kristali
Dom omladine Beograda
15.12.2017.




Lačni Franz
Dom omladine Beograda
22. 12. 2017.




On Tour
Dom kulture Studentski grad
19.02.2018.




Kraftwerk
Štark Arena, Novi Beograd
24.02.2018.




Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018